door Jan Snijder geplaatst in Veiligheid en Arbeidshygiëne

Stofvrij werken of Stofarm werken?

In 2014 is het onderwerp stofvrij werken flink onder de aandacht geweest. Wanneer je stofvrij werken intikt in Google geven de bovenste hits direct informatie van kennisinstituten en de overheid. Vervolgens volgen een hoop leveranciers die stofvrije technieken aanbieden. Stofvrij werken is in!

 

Handhaving

Waarom zoveel aandacht in 2014? Dit had te maken met het beleid van I-SZW om op te treden als een werknemer met zijn hoofd in een wolk stof aangetroffen werd. Helder zo een vuistregel. Het werd ook wel eens tijd. Twaalf jaar geleden werd ik ook al geconfronteerd met dit probleem ocyhkbx. Hoewel het risico toen even groot was en de norm gelijk was aan nu was het voor een hoop werkgevers toch worstelen om blootstelling in de praktijk voldoende laag te houden.

Er is genoeg kennis, achtergrond en techniek beschikbaar waarmee de risico’s meer beheerst kunnen worden. Inderdaad meer beheerst. Met het hoofd in de stofwolk is echt niet meer nodig.

 

Problemen stofvrij werken

Stofarm oké maar Stofvrij zit er naar mijn mening nog niet helemaal in. We bouwen namelijk al eeuwen met steen wat af en toe bewerkt moet worden. Voor bouwvakkers is de noodzaak van stofvrij soms ook lastig uit te leggen. Het risico van een aandoening door stof wordt niet ervaren en gevoeld. Van hen krijg ik regelmatig de volgende opmerkingen / problemen te horen:

  • In de puinbaan rond het werk zit toch ook kwarts? Bij droog weer en forse wind zien wij veel stof;
  • Met een stofzuiger een op te leveren gymzaal schoon zuigen, wat denk je dat dat kost?
  • Ik ken helemaal geen collega’s die kanker hebben gekregen van kwarts stof;
  • In de afbouw ligt de vloer vol met rommel van de onderaannemer, dat is wel heel lastig stofzuigen;
  • Voor een gat boren heb je twee loopjes en/of twee collega’s nodig;
  • Er wordt goedkoop ingekocht en dat betekent niet altijd stofvrij;
  • Als het regent zuigt mijn machine ook vocht aan. Het filter werkt dan niet meer.

 

Uitdagingen

In het bovenstaande zitten wellicht ook de oplossingen. Een mooie uitdaging voor 2015. De bouwplaats nog meer stofarm maken en natuurlijk altijd met betrokkenheid van de bouwvakker.

Schrijf een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeelt worden.
Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

Blijf in contact: